dimarts, 1 de febrer del 2011

pintar llibres


És la cinquena exposició individual que he fet en aquesta a la galeria d'art Joan Oliver Maneu de Palma. Ahir vam fer una roda de premsa per presentar el catàleg que acompanya l'exposició, editada pel Govern Balear dins la col·lecció ARTIB, (és el núm.16). El catàleg reprodueix les portades de la majoria dels llibres i alguns dibuixos de les pàgines. La presentació ha anat a càrrec de l'escriptor Josep M. Quintana.

En total hi ha 34 llibres, de formats i tècniques ben diversos, des del grafit, l'acrílic, el betum de Judea, etc. Són, certament moltes pàgines pintades, que aproximadament contenen uns 700 dibuixos. Aquesta és una selecció de l'obra en format de llibre, format que vaig fent des fa una quinzena d'anys ( en total n'hauré fet més de 200).

Però m'agrada "pintar" llibres perquè és una forma diferent de presentar l'obra pictòrica que obliga també a fer-ne una mirada diferent. Només el gest de passar els fulls, cosa que remet a la "lectura", permet que el lector faci una mirada tal vegada més lenta, més pausada. Jo provenc d'una cultura llibresca, de fet la meva formació és filòloga, l'amor a les lletres i als continents de les lletres, els llibres, són part de la meva vida íntima i professional. També escric, m'agrada escriure poesia sobretot, articles...els llibres pintats són per tant una perllongació de la meva escriptura "en forma d'imatges". Alguns dels llibres també contenen paraules, paraules extretes del diari de l'obrador, o altres vegades són textos prestats d'altres poetes com Pessoa, Eugénio de Andrade o del filòsof Zygmunt Bauman. Els textos solen ser reflexions a posteriori de les imatges creades, és a dir són les connotacions que l'obra pintada em permet d'expressar amb paraules, però mai o molt rarament a la inversa. Quan pint no pens, sinó que sent, i llavors pens sobre el que he sentit. Crec que el procediment de pintar allò pensat sempre m'és un fracàs.

D'altra banda, també m'agrada confeccionar-me jo mateix els llibres, el que se'n diu l'enquadernació, les cobertes, el cosit, les guardes... perquè així són una mica més meus. I així també puc jugar amb els materials: hi ha tapes de fusta, de teixit, de ferro, de marbre... de manera que es converteixen en llibres realment especials, com pertoca a una obra d'art.

Els motius dels llibres són els mateixos que faig amb els quadres i per tant els llibres han seguit l'evolució de la meva obra. Com que hi ha llibres de l'any 2005 fins el 2010 es pot veure una mica com s'han anat transformant els motius vegetals en motius figuratius. Sense abandonar els motius vegetals, les darerres obres són una metamorfosi d'aquells elements en rostres que per mitjà de tiges, fullles , arrels, rames...arrelen l'expressió més humana, el rostre, a la terra, a la vida elemental.

I açò és tot i massa. En poques paraules, llibres per ser mirats i estimular en la mirada un goig.