dimarts, 6 de maig del 2008

Menorca en llibre


El gran llibre

Diuen que a Menorca s’editen molts llibres. Una prova és el catàleg que cada any el Consell Insular abans editava i ara penja al seu web. I s’editen llibres de tots tipus. No estic tan segur que tota aquesta febre editora es correspongui amb una febre lectora. Tothom edita, tot i que les despeses d’edició en paper resulten d’allò més cares. Algunes d’aquestes edicions són realment doblers tirats. Per exemple crec sincerament que les edicions de temàtiques molt específiques o especialitzades, que només interessen als quatre experts que hi haurà per l’illa, tindrien més sentit que fossin simplement penjades a la Xarxa, la Gran Malla. Açò té els seus avantatges evidents: despesa gairebé nul·la, difusió moltíssim més àmplia, possibilitats de recerca automàtica sobre el text, traduccions a altres llengües més immediata, connexió amb altres textos similars, ubicació en àmbits de recerca, etc. Segurament també té els seus inconvenients, però ara no se m’ocorren cap.

Aquest és el futur. És el present: molta gent llegeix els diaris a Internet i la majoria de les revistes que els professionals consulten són revistes digitals, a les quals s’accedeix a partir d’una subscripció i una clau d’accés. En aquest sentit hi ha iniciatives a Menorca molt lloables. Crec un encert que la totalitat de la Revista de Menorca es posi a l’abast de tothom a Internet. La qüestió és saber si té sentit que la Revista de Menorca es continuï editant en paper. Crec també que algunes publicacions de l’IME han de ser publicacions digitals i així estalviar l’enorme despesa de l’edició en paper.

En canvi els llibres per ser mirats, de fotografia, d’art, encara tenen sentit de ser editats en paper. Els llibres de gran format per regalar. Tot i que s’han editat llibres preciosos sobre Menorca, encara està per fer un llibre que sigui la manifestació moderna i exquisida de l’illa. Necessitam el gran llibre de Menorca, el millor present.