dissabte, 19 de juliol del 2008

perdre la xaveta

Hem perdut la xaveta. L'altre dia una molt important representant política, en l'enèsima presentació del mateix projecte, deia més o menys que l'auditori que es començava a edificar seria una gran aposta per a l'oferta complementària del turisme. Vaig quedar de pedra, perquè la construcció d'un equipament cultural, tot i que sempre serà de profit per al turisme, mai dels mais s'ha de concebre per a l'oferta turística. N'hi ha que pel turisme perden el cul. L'argument esgrimit és ue el turisme a Menorca és la principal font de riquesa i que moltes famílies en depenen. D'acord. Però calcular-ho tot en funció del turisme és un greu error. La darrera de les fetes és del Consell Insular, que per justificar inversions per a l'oferta complementària (em fa gràcia l'expressió "oferta complementària") vol dedicar més pressupost a un Festival Internacional de Música promogut per una empresa privada que el dedicat a molts altres esdeveniments culturals de llarga tradició a l'illa. Açò és perdre la xaveta. Posats a comparar inversions, en Bep Portella, sempre atent, deia que el pressupost assignat a aquesta empresa privada era el que dedicaven els ajuntaments d'Alaior, Ferreries, Es Mercadal i Es Migjorn Gran, tots junts, a la cultura durant tot l'any. És esfereïdor. Si el Consell té les peles - els euros- per a tot açò, no seria mala idea dedicar-la a altres afers més urgents i necessaris.

Fa poc s'ha presentat el programa de la XXXI Escola d'Estiu del Moviment de Renovació Pedagògica. Una proesa en els temps tèrbols que vivim. Té un pressupost de 11.000 euros. Cada any tenen els mateixos problemes de finançament, per a una tasca que crec important. Idò bé, resulta que el Consell de Menorca, que em pensava que era d'esquerres, és capaç de gastar-se el doble per a quatre dies d'escola de vela per a infants. És clar que està bé fer escola de vela. Però em semblarà molt millor de gastar-hi els doblers quan l'Escola d'Estiu per a Ensenyants no tengui les dificultats que té cada any per manca de suport institucional.

Cadscú posa les prioritats en diferents aspectes, per favor. Però perdre el cul pel turisme fins a hipotecar tota l'actuació política, ja passa de mida. Crec, ho podeu ben creure, que els lobbys turístics fan de les seues i els polítics hi van de rossec, amb l'inestimable suport dels mitjans de comunicació que tot el temps comuniquen la dependència i esbomben alarmes contínues sobre l'economia illenca. Perdre el cul.