dimecres, 2 de novembre del 2016

La biblioteca la fan els lectors


Dia Internacional de la Biblioteca

Francesc Florit. Director de la Biblioteca Pública de Maó

Cada any celebram el Dia Internacional de la biblioteca, però en realitat el que celebram és el dia del lector. Les persones que treballam al servei dels lectors de la biblioteca hem pensat que la millor manera de fer-ho era donar el protagonisme als lectors: al senyor major que cada dia fulleja el diari Menorca, a la senyora que pren nota de la revista de patrons per fer un vestit, a l’advocada que s’emporta dos o tres llibres cada dia, la mare que acompanya els fillets al contacontes, l’adolescent que tecleja a l’ordinador, el jove que es connecta amb el wifi assegut a la butaca, l’historiador que demana el plec de manuscrits del governador del s. XVIII, el senyor que navega per Internet, els més petits que s’estiren a l’estora, l’estudiant que ve a treballar per la tranquil·litat de la sala, etc. Molts. Totes aquestes persones fan la biblioteca.

Per aquest motiu divendres 28 a les 19h. organitzam un acte de reconeixement als lectors. Hem mirat les estadístiques i hem seleccionat unes quantes persones que destaquen pel nombre de préstecs que fan, per la freqüència amb què venen, per la seva participació als actes... i els farem un petit homenatge.

Perquè avui no parlem de les biblioteques com un edifici que conté documents, sinó més tost com una comunitat de persones, els usuaris que empren dels seus serveis. La comunitat de lectors que la conformen i li donen sentit és el centre de les nostres atencions. Tot es fa per a vosaltres: la compra de llibres, les desiderates, els préstecs, la catalogació i l’ordenació, les activitats de foment de la lectura, les presentacions de llibres, els contacontes, les conferències, els debats, etc.
Avui si parlam de llibres és perquè parlam de persones que llegeixen (siguin llibres o pel·lícules). El llibre o el DVD o el e-reader no són altra cosa que contenidors, capses que contenen la memòria i la creació humanes. Ho podem entendre com una eina: així com el càvec és una extensió del braç del pagès per treballar millor la terra, el llibre o el dvd és una eina que feim servir com a extensió de les nostres limitacions de l’espai i del temps, perquè la lectura ens trasllada en l’espai i en el temps, així que ens eixamplen les nostres capacitats com el càvec augmenta la força del braç.
La lectura és també un lloc especial, allà on la reflexió, la imaginació i també la fantasia igualment s’eixamplen en el cap del lector. Tot plegat fa que el lector en el seu exercici d’ampliació de les capacitats vagi elaborant una mena d’arxiu de l’experiència dels altres, la de l’escriptor, la dels personatges i la d’altres lectors que se les pot fer seves. Es tracta d’una font d’on brollen el plor i el riure, la felicitat i la pena, la plenitud i l’angoixa, la solidaritat, el consol, fets passats i presents, per viure les possibilitats del futur i ser alhora un mirall de nosaltres mateixos. Una font que inspira, ens acompanya, ens omple i ens diverteix. Una joia de la qual aquí dalt en tenim més de 100.000 exemplars i encara podem accedir fàcilment a milers de milions més a través del servei interbibliotecari de tot el món.
Avui en el Dia Internacional de la Biblioteca celebram l’experiència complexa i gratificant de llegir. Us celebram, perquè tot aquest contenidor de llibres seria un barco fantasma si no fos per la vostra presència i la vostra activitat que li donau vida.
Diuen que la lectura és una quarta dimensió. El comú dels mortals que no llegeixen viuen (és un dir!) tres dimensions en l’eix de l’espai (alçada, amplada, profunditat) i tres en el temps (passat, present i futur). Però la resta dels mortals lectors entram dins una quarta dimensió en l’espai i en el temps: la desubicació real dóna lloc a la ubicació virtual per un costat; per l’altre costat la lectura és un temps fora del temps, màgic, com una mena de parèntesi entre el passat, el present i el futur. Així que que la persona lectora enriqueix profundament la vivència, la multiplica. Hi esteis convidats.