dimecres, 7 de gener del 2009

llibres que planen sobre l'illa


Menorca en llibre

El millor souvenir d’un viatge és un llibre, si descartam les vivències i coneixences de persones i llocs. Quan vull que algú se’n dugui alguna cosa de Menorca, li regal un llibre. El formatge put dins la maleta, les avarques ja les porten posades. Quan era jovenet costava de trobar un llibre de presentació de Menorca. Ara n’hi ha a cacarrells. Açò de bo, malgrat tot, ha tingut la venda de Menorca com a destí turístic. Tenim llibres de regal, guies i resums, llibres postals, llibres de luxe, etc. Tenim també llibres sectorials: passeigs arqueològics, passeigs paisatgístics, passeigs gastronòmics...no en conec cap de cultural. Deu ser que no hi ha prou oferta estable d’obra cultural com per editar una mena de guia.

El fet és que ara tenim un bon ventall de llibres sobre Menorca que residents i visitants poden adquirir a preus ajustats. Els solec comprar. Posats a regalar llibres, els meus preferits són tres: el de les Pedreres de Líthica, el titulat Menorca a la cuina, i la feta tan ben feta de l’escola Pere Casasnoves, Ciutadella amb ulls d’infant. També està molt bé el que va editar l’IME, Menorca, reserva de la Biosfera, però crec que està exhaurit. També és molt polit El camp de Menorca, patrimoni construït, editat per Sa Nostra. Ara que el millor de tots és l’Enciclopèdia de Menorca. Sempre se’n pot regalar una subscripció. Quan estigui acabada no estaria gens malament de fer-ne una versió resumida en un sol tom. I ja comança a ser hora de disposar de la versió on line, com ja han fet els eivissencs amb la seva.

El de l’editorial Triangle Postals, tot i que té un format petit (16x16cm.) és un llibret preciós. Com sol ser habitual de la casa, les fotografies són excel·lents. Evidentment mostra la cara més neta, més amable, més polida, més elegant, més exemplar, més turística de l’illa. Aquest és el propòsit certament. Tanmateix té la virtut d’anar acompanyat d’un text molt interessant de Joan F. López Casasnovas, que cal llegir, i fer-ho amb atenció perquè diu quatre veritats ben dites, com per exemple aquesta: “Menorca té una altra riquesa molt important. La formen tots aquells que mantenen avui, contra vent i tempesta, bona part del capital social existent a l’illa, que treballen perquè tots els ciutadans que hi viuen puguin sentir-se “de Menorca”. Per regalar-vos i regalar als amics.

El darrer que m'ha entusismat, Societat i Natura, mosaics a Menorca, llegit aquestes vacances és el de lIME, 35 autors de prestigi formen un mosaic de la Menorca actual. Resulta un llibret de síntesi de l'illa, amb l'encapçalament de la cita tan citada de Josep Pla, Menorca és el territori més estudiat... Si voleu fer-vos una idea aquest és el millor llibre, si voleu donar una idea a d'altres, aquest és el regal.